Consulat

Despre noi

Consulatul General al României la Cernăuţi funcţionează în limitele mandatului Centralei Ministerului Afacerilor Externe de a asigura realizarea politicii externe a statului român în concordanţă cu interesele naţionale şi cu statutul României de membru în structurile europene şi euroatlantice.

În limitele cadrului menţionat, Consulatul General asigură:

  • reprezentarea intereselor româneşti în cele cinci regiuni ale circumscripţiei consulare:
  • Cernăuţi, 
  • Vinniţa, 
  • Lvov, 
  • Ivano-Frankivsk, 
  • Transcarpatia -din luna octombrie 2016, regiunea Transcarpatia intră în jurisdicţia consulară a Consulatului României la Slatina (Solotvino)
  • oferă cu prioritate servicii şi asistenţă consulară pentru cetăţenii români şi cei europeni nereprezentaţi în aria de jurisdicţie
  • sprijină activitatea asociaţiilor etnicilor români din spaţiul de jurisdicţie.

Contribuie la promovarea raporturilor economice, culturale, educaţionale şi turistice dintre România şi Ucraina, cu prioritate în spaţiul transfrontalier.

Echipa Consulatului General promoveaza permanent valorile europene în spaţiul de competenţă, împărtăşeşte instituţiilor ucrainiene experienţa accedării României în structurile europene şi euroatlantice în scopul facilitării apropierii ţării de reşedinţă de valorile, standardele şi organizaţiile comunitare către care, conform politicii de stat, tinde şi Ucraina.

Consulatul General acorda sprijin permanent în special generaţiei tinere aparţinând asociaţiilor etnicilor români pentru conservarea şi promovarea culturii, limbii şi spiritualităţii româneşti.

Activitatea colectivului diplomatic este conformă legislaţiei din Ucraina legată de încurajarea şi sprijinirea caracterului multi-etnic al poporului ucrainean, precum şi cadrului juridic existent între ţările noastre, obiectivelor şi intereselor României în relaţiile cu partenerii externi.

Ne puteti gasi si pe Facebook:

https://www.facebook.com/profile.php?id=393968017742004&ref=br_rs

Ghid ANAF

12.08.2019

Ghidul privind rezidența fiscală a persoanelor fizice La solicitarea MAE, procedăm la redistribuirea ghidului actualizat, acest demers fiind destinat…

Exequator

13.01.2019

La 11 ianuarie 2019, la Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei, Roman Nedilski, director general adjunct al Departamentului Consular, a înmânat noului …

Vizita de documentare si promovare

21.12.2018

Comunicat de presa: La 19 decembrie 2018, doamna Irina Loredana Stanculescu, Consulul general al Romaniei la Cernauti, a intreprins o vizita de promovare si…
  • La 21 februarie 2019, în incinta Complexului hotelier RIVOLI din Cernăuți, Consulatul General al României la Cernăuți a organizat o recepție oficială pentru marcarea preluării de către România a președinției Consiliului Uniunii Europene. La manifestare au participat aproximativ 150 de persoane. Printre invitați s-au numărat: întreaga conducere a regiunii Cernăuți, reprezentanți ai principalelor instituții regionale, ai mediului academic și universitar, lideri ai mediului asociativ românesc, cadre didactice din școlile ucrainene cu limba română de predare, mass-media de limbă română și ucraineană, corp diplomatic al UE acreditat în Circumscripția consulară a Consulatului General al României la Cernăuți, alți invitați din R. Moldova și Ucraina. Echipa diplomatică a Consulatului General al României la Cernăuți a fost, de asemenea, prezentă la manifestare, aducându-și contribuția la buna organizare și desfășurare a acesteia. Manifestarea a fost condusă de doamna Irina Loredana Stănculescu, Consulul general al României la Cernăuți, care a transmis un mesaj de salut tuturor celor prezenți, prezentând prioritățile României în cadrul mandatului președinției Consiliului Uniunii Europene, proiectele și prioritățile Uniunii Europene, precum și rolul Parteneriatului estic pentru atragerea statelor de la frontiera Uniunii, în sfera de cooperare și dialog extins a comunității europene. Diplomatul român a prezentat succint relația Ucraina-UE și Ucraina-România, vocația europeană a statului de reședință, precum și parteneriatul bilateral cu țara noastră.